пʼятниця, 31 травня 2019 р.

Звіт директора Осипенківського ДЮКФП М.П.Перетятька перед педагогічним колективом та громадськістю за 2018-2019 н.р.



ДЮКФП є позашкільним спортивно-фізкультурним закладом відділу освіти виконавчого комітету Осипенківської сільської ради. Директор ДЮКФП – Перетятько Микола Павлович.
Одним із основних напрямків діяльності керівника являється створення належних умов для забезпечення рівного доступу до занять дітей фізичною культурою та спортом в гуртках. Це проведення роботи серед дітей та підлітків, спрямованої на укріплення здоров’я та всебічний  фізичний розвиток; здійснення всебічної допомоги загальноосвітнім школам в організації позашкільної роботи з фізкультури та спорту. Допомагати в організації та проведенні змагань шкільним закладам Осипенківської громади. В основному організаційно–масова наша робота проходить у формі змагання, походу, експедиції, спартакіади.

 Осипенківський  ДЮКФП разом з Осипенківською школою є основною спортивною базою в Осипенківській громаді. На базі ДЮКФП та базі Осипенківської школи проходять основні  змагання шкільної спартакіади та змагання відділу молоді та спорту БРДА. Адміністрація Осипенківської школи надає спортзалу, площадки, класи для проведення цих заходів. Велика подяка їм за те, що знаходять час і надають   територію і забезпечують харчуванням спортсменів, а також музичним супроводом. Директор Осипенківської ЗОШ Тарасенко І.В. завжди від імені господаря вітає спортсменів, звертається з привітанням на наших клубних турнірах. Частий гість наших спортивних турнірів і директор Червонопільської ЗОШ – Новак Л.М., заступник директора Осипенківської школи Новосела Т.А. не тільки допомагає в розробці сценарію патріотичних турнірів, а й вболіває за шкільну команду, так би мовити до кінця, до перемоги. Завжди методичну допомогу надають  Гальченко Л.О. – заступник директора з виховної роботи  і Солонська С.О. – педагог організатор Осипенківської ЗОШ. Велика подяка всім цим перерахованим керівникам, які не стоять осторонь від наших проблем, а допомагають вирішувати  їх.
В 2018 -2019 навчальному році проводилась  2-а спартакіада школярів серед шкіл Осипенківської сільської ради. Після кожного проведеного
змагання йде нарахування  кількості очок кожній команді, а потім відповідно проставляється в таблиці. В кінці навчального року підсумовується кількість очок та зайняте відповідне місце школи в таблиці.
Цього навчального року в клубі працювали гуртки з 8-ми  видів спорту, а саме: атлетизму, туризму, степ-аеробіки, волейболу,баскетболу, футболу, наст. тенісу, дзюдо. 249 дітей мали змогу тренуватися в 15 гуртках з названих видів спорту.

2
Наші  керівники гуртків активно приймають участь у сільських, районних та обласних змаганнях по лінії відділу молоді та спорту Бердянської РДА, у клубних турнірах та змаганнях, в культурно – спортивних заходах з нагоди державних та сільських свят. В основному це: Новосела Р.О., Зіньковський В.П., Устінов М.І. Так в цьому році виграли першість району з волейболу та футболу. На обласних змаганнях були четвертими.
Найвищі цінності суспільства – це людина, її життя й здоров’я, честь і гідність. У зв’язку  з тим, що під час занять фізичною культурою учні займаються в спеціально обладнаних спортивних залах і використовують різноманітне обладнання, керівнику гуртка  необхідно звертати увагу на знання та дотримання учнями вимог охорони праці, виробничої гігієни праці, електро- та пожежної безпеки, а також навчити учнів надавати першу медичну допомогу при різних видах травм.
Особиста безпека учнів і працівників навчального закладу залежить від них самих, а тому кожен учень і працівник повинен добре і суворо  дотримуватися умов нормативно-правових актів з охорони праці, дбати про особисту безпеку і здоровя, а також про безпеку й здоровя оточуючих у процесі виконання будь-яких робіт під час перебування на території школи.
Основними організаційними та методичними заходами профілактики дитячого травматизму під час гурткових занять слід вважати:
- проведення роз’яснювальної роботи щодо травматизму:
- чіткий лікарський контроль за фізичним станом учнів:
- кожне заняття починати з інструктажу з безпеки життєдіяльності:
- справність обладнання та інвентаря та його відповідність до віку дітей.
Особлива регулююча роль в цьому полягає на медичного працівника, обслуговуючого дитячий позашкільний заклад.
Основою роботи сестри медичної, предметом вивчення, спостереження і оцінки являються:
а) стан здоровя і фізичного розвитку дітей і підлітків;
б) гігієнічні основи фізичного виховання;
в) гігієнічні основи благоустрою дитячих і підліткових закладів.
Із цих задач можливо виділити направлення:
а) організація лікувально-профілактичних заходів - до початку та під час проведення занять вимірювати показники загального  стану організму: АТ (артеріальний тиск) та Р (пульс);
       б) проводити лекції з керівниками гуртків щодо характеристики груп здоровя вихованців в гуртках та особливості проведення пульсометрії;
         




3
в) надавати долікарську допомогу дітям у випадках гострого захворювання чи травми під час проведення спортивних змагань таких як: волейбол, баскетбол,атлетизм, футбол;
          г) проводити лекції з керівниками гуртків щодо візуального визначення втоми вихованців під час фізичного навантаження;
          д) для профілактики ГРВІ, грипу і інших інфекцій проводити  дезінфекцію дез. засобами -  предмети користування, тренажери, дверні ручки, шахові столи і інший інвентар клубу, а також проводити провітрювання класів, залів.
 Організація   медичного нагляду:
           а) під час зарахування учнів в ДЮКФП контролювати проходження медогляду, наявність довідки щодо групи здоров’я з фізкультури та страховки;
           б) контроль своєчасного проходження медогляду працівниками і керівниками ДЮКФП за графіком;
           в) вести облік і контролювати термін їх дії, умови зберігання.
 Пропаганда здорового способу життя.
Одним із важливих розділів роботи в цьому напрямку являється боротьба зі шкідливими звичками, в першу чергу протиалкогольна і антитютюнова пропаганда, а також про шкоду для здоров’я зловживання ліками. При рішенні цих питань передбачують інформацію про медичні і соціальні аспекти п’янства, наркоманії, токсикоманії, тютюнокуріння, зловживання наркотичними і лікарськими засобами. Повідомляється про дію алкоголю на організм і поведінку людини з метою формування негативного, непримиримого відношення до них.
Метод усної пропаганди – бесіди, лекції,груповий профілактичний прийом, дискусії, науково-практичні конференції, доклади, курсові заняття.
Метод друкарської пропаганди включає використання книг, брошур, памяток, постерів.
  Осипенківська громада щорічно виділяє кошти на закупівлю необхідних медикаментів для надання першої медичної допомоги
Під час роботи працівники дотримуються педагогічної етики, моралі поважають гідність учнів, захищають  їх від будь-яких форм фізичного або психічного насильства, запобігають  вживанню ними алкоголю, наркотиків, тютюну. Працівники ДЮКФП особистим прикладом утверджують повагу до державної символіки, принципів загальнолюдської моралі. Виховують у вихованців на заняттях повагу до батьків, жінки, старших за віком, народних традицій та звичаїв, духовних та культурних надбань України.
Кожного року матеріально-технічна база клубу потребує ремонтних робіт, хоча б косметичних. Для цього потрібні значні кошти.Технічний  колектив клубу на чолі з директором прикладають чимало зусиль, щоб у короткий термін зробити косметичний ремонт приміщення і підготуватися  до занять.  

4
Педагогічні працівники ДЮКФП  особи з високими моральними якостями, мають відповідну педагогічну освіту, належний рівень професійної підготовки, забезпечують результативність та якість своєї роботи.  В основному керівники гуртків Осипенківського ДЮКФП це працівники шкіл Осипенківської сільської ради. Вони приймаються на посаду за сумісництвом, за строковою трудовою угодою згідно поданих заяв на неповне педнавантаження. 
Процес патріотичного виховання гуртківців в Осипенківському ДЮКФП здійснюється в позаурочній і позашкільній діяльності. Весь освітній процес насичений різними аспектами патріотичного виховання. Проте особлива роль належить зайнятості дітей в гуртках. Ефективність патріотичного виховання у позакласній діяльності значною мірою залежить від спрямованості виховного процесу, форм та методів його організації. До таких методів належать також традиційні методи: проводимо організаційно-масову роботу у формі змагання, походу, екскурсії, спартакіади. Одна із форм роботи з гуртківцями – військово-патріотичне виховання, якій  керівники гуртків клубу, приділяють особливу увагу. Вкотре в Осипенківській школі був проведений баскетбольний турнір для дівчат середньої вікової групи  Кубок О.В.Ковтуна, де команда Новосели Р.О. зайняли І-місце. На протязі навчального року на базі Андріївської школи було проведено баскетбольний турнір серед дівчат на Кубок Героя Радянського Союзу М.С.Потапенка, де наші дівчата також вибороли головний приз - Кубок. Турніри, як завжди, починаються з підняття прапора України капітанами команд під Гімн держави. А в застиглих рядах юнаків та дівчат відчуття патріотизму, повага до прапора, гордість за своїх земляків.        
Традиційно напередодні жіночого свята – 8 Березня, у спортивній залі Осипенківської ЗОШ проводився турнір “Веснянка-2019” для команд дівчат волейбольних гуртків  ДЮКФП. Цей турнір стверджує повагу до державної символіки, принципів загальнолюдської моралі, виховує повагу до батьків, матері а  також до народних традицій та звичаїв. Турнір, як завжди, пройшов у дружній атмосфері, з привітаннями дівчат квітами та солодощами.
 15 березня  на базі Осипенківської ЗОШ пройшов 19-й за ліком щорічний волейбольний турнір юнацьких команд на Кубок памяті загиблого земляка, воїна-афганця, Володимира Проходи. Шикування команд-учасниць змагань, підняття державного прапору, потім покладання квітів. На цей патріотичний турнір, як завжди, приїздить багато “афганців”, що пройшли випробування війною. Діти, слухаючи  їхні розповіді, вдивляючись в їхні нагороди емоційно переживають, шукаючи власні відповіді на почуте і побачене.  
 Так, на базі Новопетрівської школи в травні проходить клубний турнір з гандболу на призи олімпійського чемпіона С.Г.Кушнірюка. Багаторазовий чемпіон   СРСР, олімпійський чемпіон Сергій Георгійович хоче зробити турнір обласним.

5
Основними джерелами фінансування спортивних змагань, проведення свят є спонсори, серед яких народний депутат ВР України Пономарьов О.С., приватні підприємці та керівники фермерських господарств с. Осипенко.
Кращі учні - випускники  школи на святі останнього дзвоника були  нагородженні від імені адміністрації ДЮКФП грамотами , подяками та призами за вагомий особистий внесок в розвиток фізичної культури та спорту в школі, селі, районі та області
Кожного року відзначаються кращі керівники гуртків клубу, вихованці яких стають переможцями спартакіади та виграють Кубки, які проводяться на протязі року.
Змагання проводились на доброму рівні, без травм у дітей та претензій до суддівства у представників команд.
Новосела О.В.- заступник директора. Привітав присутніх з закінченням навчального року і звернув увагу щодо спартакіади 2018–2019 н.р.  Потрібно запрошувати(змагатися) з іншими громадами і школами району. Приємно те, що всі школи Осипенківської сільської ради 100% брали участь у спартакіаді.
Осипенківська школа в нашій спартакіаді посіла перше. Вже коли говорити про волейбол, то приємно, що в Червонопільській школі є позитивні зрушення.
В турнірі М.С. Потапенка осипенківські дівчата перемогли. А щодо турніру на Кубок В.П.Проходи, в якому взяли участь команди юнаків: збірна Осипенківської громади та збірна Берестівської громади, Андріївської СРШ і Новотроїцької ЗОШ. Перемогли учні Осипенківської сільської ради.
Серед шкіл І-ІІ ст. з приходом Зіньковського В.П. Старопетрівська школа останні роки перша. Учні з задоволенням відвідують гуртки та з гордістю говорять про своїх керівників, діляться враженнями, розповідають про свої досягнення. Заняття дітей в гуртках відволікають від вулиці, вживання цигарок та спиртних напоїв.
За минулий рік для покращення матеріальної бази придбали  футбольні  мячі та закупили грамоти і Кубки для нагородження кращих спортсменів.
          Рудий М.П. - керівник баскетбольного гуртка ДЮКФП. Вдячний адміністрації за чудово підібраний колектив однодумців , спеціалістів своєї справи. В основному звернув увагу на такий вид спорту, як стрітбол. Він хороший тим, що діти самі можуть займатися на спортивному майданчику. Потрібно підтримувати цей вид спорту.
   Зіньковський В.П.- керівник футбольно гуртка Осипенківського ДЮКФП відмітив, що футбол у нас зайняв вищу сходинку, ніж в минулому році.
Думаю, що в майбутньому будемо приймати участь не тільки в районних, а і в обласних змаганнях.   І що до стрітболу, то потрібно проводити змагання на вулиці. Зауважив щодо ТБ, а саме те, що стосується медичного огляду дітей. Потрібно приділяти неабияку увагу цьому питаню, в основному, яку групу здоров’я має вихованець з фізкультури. Та документальне підтвердження лікаря того, що він може займатися тим чи іншим видом спорту. Дуже добре

6
що керівництво ДЮКФП   вирішує питання забезпечення команд єдиною спортивною формою, тому що на деякі турніри запрошуються телебачення та преса і не приємно, коли команда виступає в різнобарвних футболках, шортах.  
         В кінці звіту директор відзначив грамотою Новоселу Р.О.( чотири перших зайнятих місць за сезон), Рудого М.П.( два перших місця, одне друге), Зіньковського В.П.( два перших місця).  



Немає коментарів:

Дописати коментар